Pražská burza stejně jak další trhy oslabila o 1,5 procenta

05.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. března (ČTK) - Pražský akciový trh v úvodu nového týdne oslabil. Hlavní index PX přišel o 1,46 procenta na rovných 1003 bodů. Burzu táhly dolů především banky, nedařilo se ale ani dalším titulům, vyplývá z výsledků burzy. Podobně klesají také další evropské akciové trhy, ztrácejí i trhy v zámoří.

 

Stejně jako v západoevropském regionu ztráceli především zástupci bankovního sektoru. Komerční banka přišla o 2,39 procenta na 3630 korun a o téměř stejnou hodnotu 2,3 procenta na 472,50 Kč oslabila rakouská Erste Bank. "Pod prodejní náladu se na pražské burze podepsaly zprávy, jako byl nejhorší rating pro Řecko od agentury Moody’s, která i po výměně dluhopisů považuje bankrot Řecka za velice pravděpodobný a nepředpokládá úspěšný návrat země na finanční trhy," uvedl Josef Kohout z Patria Finance. Z Asie pak přišla zpráva, že čínská vláda pro letošní rok snížila odhady ekonomického růstu na 7,5 procenta, což je podle Kohouta pod dlouhodobým cílem na úrovni osmi procent a současně jde o nejnižší odhad od roku 2004.

 

O dvě procenta se propadala i pojišťovací skupina VIG, dnešní obchodování zakončila na 820 korunách.

 

Největší ztráty dnes utržili zástupci ze zámoří, kteří tak pokračují v poklesu již několikátý den v řadě. Mediální CETV přišla o více než čtyři procenta a podle Kohouta se drží u své aktuální hranice podpory mezi 134 až 135 korunami za akcii. Technologická KIT digital přišla o více než tři procenta a hájí ceny poblíž 180 korun.

 

Negativní náladě se neubránily ani další tituly obchodované na pražské burze, téměř beze změny na 805 korunách zakončila dnešek pouze elektrárenská společnost ČEZ.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK