Slovenský ministr navrhl zrušit prodej elektrárny skupině Penta

05.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 5. března (ČTK) - Slovenský ministr vnitra Daniel Lipšic navrhl zrušit prodej 90 procent akcií paroplynové elektrárny v Bratislavě, kterou v roce 2004 získala od státu finanční skupina Penta. Lipšic pět dnů před parlamentními volbami oznámil, že privatizace byla nezákonná a stát při ní přišel o sedm až 15 miliard tehdejších slovenských korun (nyní 232 až 498 milionů eur). Penta, která na Slovensku čelí podezření z účasti na obří korupci politiků a úředníků, tvrdí, že při koupi podílu v elektrárně předložila nejvýhodnější nabídku.

Lipšic navrhl prokuratuře, aby se obrátila na soud se žalobou o určení neplatnosti privatizace paroplynové elektrárny, která spalováním zemního plynu vyrábí elektřinu a teplo. Prodej majoritního podílu státu v Paroplynovém cyklu (nyní PPC Energy Group) vyvolal pochybnosti už před uskutečněním transakce před osmi lety. Například tehdejší ministr hospodářství Pavol Rusko upozorňoval na nevýhodný kontrakt, který měly v té době státní Slovenské elektrárne (SE) s Paroplynovým cyklem na odběr elektřiny. Elektrárny držely v paroplynu desetiprocentní podíl.

"Vyšetřování potvrzuje, že k privatizaci došlo nezákonným způsobem a pod cenu. V situaci, kdy má Paroplynový cyklus pomocí exkluzivních smluv garantovaný zisk 15 miliard slovenských korun a my ho prodáme za dvě miliardy korun, tak to je zjevně nevýhodná smlouva," uvedl ministr na mimořádné tiskové konferenci. Dodal, že kvůli nevýhodné smlouvě s paroplynovou elektrárnou stát prodělal i na pozdějším prodeji kontrolního balíku akcií dominantního výrobce elektřiny v zemi, společnosti SE, italskému koncernu Enel.

Penta dříve během dne uvedla, že ze všech zájemců o paroplynovou elektrárnu podala pro stát nejvýhodnější nabídku. Finanční skupina se tendru zúčastnila prostřednictvím společnosti PPC Holding Trenčín, která vytvořila konsorcium s firmou ATEL ze švýcarské energetické skupiny Aare Tessin.

Ministr vnitra upozornil, že šéfkou privatizační komise při prodeji státního podílu v paroplynové elektrárně byla Anna Bubeníková, která se za současné vlády stala šéfkou Fondu národního majetku. Kvůli podezření z propojení na Pentu a braní úplatků od této finanční skupina musela Bubeníková svou funkci letos opustit.

Prodej paroplynové elektrárny zmiňuje i spis pod názvem Gorila, který prý vypracovala tajná služba a který zaznamenal údajné podplácení politiků a vysokých úředníku Pentou v letech 2005 a 2006. Ze spisu s údajnými odposlechy rozhovorů spolumajitele Penty Jaroslava Haščáka a Ruskova nástupce na postu ministra hospodářství Jirka Malchárka vyplývá, že Malchárek byl při dokončení privatizace SE připraven ustoupit Enelu výměnou za provizi ve výši jedné miliardy slovenských korun. Tuto částku by pak Enel prý zaplatil Pentě v ceně při odkoupení podílu v paroplynové elektrárně.

Penta, která popírá pravost informací ze spisu Gorila od jeho zveřejnění na internetu na konci minulého roku, v roce 2006 oznámila, že zvažuje prodej 90procentního podílu v paroplynové elektrárně. O rok později ale uvedla, že Paroplynový cyklus zcela ovládla. Od Slovenských elektráren totiž koupila chybějící desetiprocentní podíl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK