Prvním novinářským dnem dnes začíná 82. ženevský autosalon

06.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prvním novinářským dnem dnes ve švýcarské Ženevě začíná 82. mezinárodní autosalon, na kterém automobilky představí přes 140 světových a evropských novinek. Dalších 40 premiér plánují výrobci příslušenství. Pro veřejnost autosalon začíná ve čtvrtek 8. března a bude otevřen od 10:00 do 20:00 a o víkendu od 9:00 do 19:00.

 

Na nejdůležitějším evropském automobilovém veletrhu pro první polovinu roku budou stejně jako v několika posledních letech silně zastoupené značky vyráběné v Česku. Největší tuzemský výrobce Škoda přichystal světovou premiéru pětidveřové verze nejmenšího modelu Citigo. Hyundai předvede model i30 v provedení kombi a Kia nový C'eed, který vyrábí ve slovenské Žilině. Toyota, Peugeot a Citroen představí trojici modernizovaných mini vozů Aygo, 107 a C1 z Kolína.

Na veletrhu se představí celkem 260 vystavovatelů. Mezi nováčky je turecký výrobce Karsan a dva němečtí úpravci Gemballa a Hofele Design. Poprvé by se letos měla Ženeva stát místem pro vyhlášení výsledku respektované odborné ankety Car of the Year. V mezinárodní porotě je 59 žurnalistů.

Titul evropského auta roku pro letošní rok získal elektromobil Opel Ampera. Ve finálovém hlasování soutěže Car of The Year Ampera překonala modely Citroën DS 5, Fiat Panda, Ford Focus, Range Rover Evoque, Toyota Yaris a Volkswagen Up!.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK