Rehn: Ekonomika je v recesi, její stav se ale zlepšuje

06.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ačkoliv je evropská ekonomika v mírné recesi, už teď jsou vidět známky jejího postupného zlepšování. Na konferenci v Paříži to dnes řekl komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Poznamenal také, že dohodnutá výměna řeckých dluhopisů se setká s dostatečným zájem a bude možné ji uskutečnit, byť se objevily spekulace, že část věřitelů s výměnou váhá.

 

"I když je teď eurozóna v mírné recesi, jsou zde zároveň známky stabilizace," řekl Rehn. "Jsem přesvědčen, že díky naší společné snaze, a pokud prosadíme náš rozhodný záměr, můžeme zvrat ve vývoji evropské ekonomiky vidět už v nadcházejících měsících," dodal. Komise prý podporuje myšlenku, aby se sloučily finanční zdroje obou záchranných fondů, tedy jak EFSF, tak stálého protikrizového mechanismu ESM.

Rehn také upozornil, že díky masivní injekci, kterou bankovnímu systému v eurozóně poskytla Evropská centrální banka (ECB), lze vidět i změnu v chování bank. Díky více než bilionu eur (asi 25 bilionů Kč), který ECB ve formě levných tříletých úvěrů bankám poskytla, se podle komisaře podařilo zabránit nové úvěrové krizi.

"Evropský bankovní sektor je ve fázi oživení a především díky posledním krokům ECB poskytnout dlouhodobé financování se podařilo zabránit i riziku okamžité úvěrové krize," řekl Rehn, jehož cituje agentura Reuters.

Rehn zároveň vyzval novou španělskou vládu, aby komisi rychle předložila plán rozpočtu na letošní rok. Snažit by se podle něj měla také o prosazení strukturálních reforem na regionální úrovni. "Až budeme mít úplné informace, budeme schopni říci, zda Španělsko přijalo dostatečné kroky," řekl Rehn.

Španělsko si navzdory pravidlům EU minulý týden stanovilo na letošní rok deficit rozpočtu na úrovni 5,8 procenta hrubého domácího produktu. Slíbila přitom, že deficit bude činit 4,4 procenta. V obou případech je to nad limitem EU, který za maximum považuje deficit ve výši tří procent HDP. Na trhu se navíc objevily dohady, že Španělsko možná nesplní ani ten mírnější cíl, pokud regionální vlády nezajistí potřebné výdajové škrty.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK