ÚOHS má podezření na kartel v zakázce pro NPÚ, zahájil řízení

06.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 5. března (ČTK) - Antimonopolní úřad podezírá společnosti Garnea a.s. a Garden studio, s.r.o. z kartelu v zakázce na nákup zahradnické techniky pro Národní památkový ústav (NPÚ). Dnes s firmami zahájil správní řízení a v jejich sídle zajišťoval důkazy. ČTK to potvrdil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj.

"Možné porušení zákona spatřujeme v koordinaci a vzájemně dohodnutém postupu při podání nabídek do výběrového řízení tak, aby se vítězem stal předem určený uchazeč," uvedl Rafaj. Bližší podrobnosti k nově otevřenému případu neuvedl. "Správní řízení je zatím na svém počátku," uvedl Rafaj.

Boj s kartely při zadávání veřejných zakázek patří k prioritám činnosti ÚOHS. Úřad chce využít toho, že dohled nad hospodářskou soutěží i veřejnými zakázkami zajišťuje v zemi pouze jedna instituce, kterou je právě ÚOHS.

Podle dostupných informací aktuálně řeší tři případy tohoto typu. Kromě nově otevřeného řízení podezřívá z kartelu také čtyři subjekty z oblasti odpadového hospodářství. Podle informací ČTK jsou podezřelými velké firmy v oboru SITA CZ, .A.S.A., AVE a van Gansewinkel. Jejich dohodami se ÚOHS zabývá od roku 2010. Podle Rafaje bylo nutné prověřit 500 zakázek v celkovém objemu přesahujícím šest miliard korun. Případ chce ÚOHS uzavřít letos.

Loni ÚOHS zahájil řízení se třemi firmami podezřelými z nedovolených dohod při dodávkách zdravotnické techniky. Úřad prošetřuje v tomto řízení 1700 zakázek v celkovém objemu přesahujícím dvě a půl miliardy korun. V minulosti ÚOHS odhalil dohodu pěti firem v zakázce pro Vojenskou ubytovací a stavební správu v Litoměřicích. Firmy dostaly pokutu 4,9 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK