Kraji Vysočina zůstalo z loňského hospodaření půl mld. Kč

06.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 6. března (ČTK) - Hospodaření Kraje Vysočina za minulý rok skončilo účetním přebytkem 758 milionů korun. Po odečtení neuplatněných státních dotací a nedokončených evropských projektů činil zůstatek 515 milionů Kč. Přibližně polovina této částky bude převedena do fondu, z něhož kraj financuje evropské projekty. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Novotný uvedl, že tak dobrý výsledek, jako byl loni, v hospodaření kraje nepamatuje. Podle něj k tomu přispěl dobře postavený rozpočet i úsporná opatření. Celkové příjmy kraje loni činily 10,574 miliardy Kč oproti výdajům 9,816 miliardy.

O rozdělení části loňského zůstatku už zastupitelé kraje rozhodli. Na zaplacení závazků z minulého roku padlo 213 milionů Kč. Dalších 34 milionů bylo převedeno do Fondu Vysočiny, z něhož kraj dotuje vlastní grantové programy. Na financování evropských projektů, které se pro tento rok plánují v celkové výši přes 700 milionů, bude z loňského zůstatku převedeno čtvrt miliardy. "Nerozdělených zůstává zatím dočasně pouze 19 milionů korun," doplnil výčet Novotný.

Nad očekávání se loni v krajské pokladně plnily daňové příjmy. Zatímco kraj z nich v rozpočtu čekal 3,2 miliardy korun, nakonec získal 3,4 miliardy. Naopak loňské výdaje kraje byly ve srovnání s upraveným rozpočtem nižší o sedm procent. Největší výdajovou kapitolou bylo tradičně školství, na něž padlo přes 4,4 miliardy. Následovaly výdaje v dopravě, které za celý minulý rok činily zhruba 1,6 miliardy.

Věra Stejskalová dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK