Euro kleslo na třítýdenní minimum kvůli Řecku

06.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Euro se dnes propadlo na třítýdenní minimum vůči dolaru kvůli obavám, že se do výměny řeckých dluhopisů nezapojí dostatečný počet soukromých věřitelů. K poklesu jednotné evropské měny přispěly také nepříznivé údaje o vývoji evropské ekonomiky. Podle údajů agentury AP euro kleslo téměř o 0,9 procenta na 1,311 USD, tedy na nejnižší úroveň od 16. února.

 

Držitelé řeckých dluhopisů, kteří se chtějí zúčastnit výměny, se musí zaregistrovat do 8. března. Pro Řecko je důležité přilákat co nejvíce investorů k dobrovolné dohodě, protože její krach by ohrozil získání druhého balíku pomoci pro Řecko od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu v objemu 130 miliard eur (3,2 bilionu Kč).

V rámci dohody o oddlužení soukromí držitelé dluhopisů vymění své znehodnocené státní dluhopisy za nové s nižší nominální hodnotou, delší dobou splatnosti a nižšími úrokovými sazbami.

Evropský statistický úřad Eurostat dnes oznámil, že hrubý domácí produkt Evropské unie i eurozóny v posledních třech měsících loňského roku mezičtvrtletně propadl shodně o 0,3 procenta. Potvrdil tak své předchozí odhady z minulého měsíce.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK