Pražská burza v souladu s trhy ztrácela, PX spadl pod 1000 bodů

06.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Pražská burza navázala na pondělní ztráty a v souladu s hlavními evropskými trhy oslabila. Hlavní index PX spadl pod hranici 1000 bodů a uzavřel slabší o 1,35 procenta na 989,5 bodu. Byl tažen především ztrátami Erste Group Bank. O více než sedm procent klesly akcie technologické firmy KIT digital. Většímu poklesu pražského trhu bránily zejména akcie elektrárenské skupiny ČEZ, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Josefa Kohouta z Patria Finance přineslo dnešní obchodování oproti pondělnímu na pražskou burzu zvýšenou aktivitu. Ještě hlubší ztráty než pražský trh utržily především indexy v západoevropském regionu. Propadu podle Kohouta vévodily tituly, které se v předchozích týdnech svou výkonností řadily do "čela pelotonu", tedy především bankovní zástupci. "Trhy opět znervózňují obavy týkající se případných dopadů neúspěšného řešení dluhové krize v evropském regionu," dodal.

Pražský index podle Kohouta táhla níže především Erste Bank, která obvykle okolní vývoj kopíruje nejlépe. Akcie Erste klesly o 4,93 procenta na 449,20 koruny. Naproti tomu si podle Kohouta "zcela vlastní cestou šla" Komerční banka, která uzavřela se ziskem 0,66 procenta na 3654 korunách.

Podobně se dnes podle Kohouta zachoval ČEZ, který "jen marně hledal jakoukoli prodejní objednávku" a připsal si tak 1,34 procenta na 816 korun.

Výrazně dnes oslabil těžařský titul NWR, jeho akcie klesly o 4,55 procent na 146,80 koruny. NWR podle Kohouta táhl níže vývoj v celém těžařském sektoru a rovněž propad cen komodit. Společnost NWR dnes oznámila, že plánuje pro letošní rok investice 250 milionů eur (asi 6,2 miliardy korun). Zhruba 100 milionů firma vyčlení na údržbu existujících provozů, stejnou částku dá na rozvoj těžby v Česku, 40 až 50 milionů eur investuje do rozvoje polského dolu Dembieńsko.

Největší ztrátu dnes utrpěly akcie KITD, a to o 7,26 procenta na 170 korun. Výrazně také oslabil další zástupce ze zámoří, mediální CME, jehož akcie klesly o 4,28 procenta na 128,50 koruny, a podle Kohouta tak vzdaly svůj boj o lokální hranici podpory u 134 až 135 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK