Ceny ropy dnes kvůli Řecku a Íránu klesají

06.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. března (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají a londýnská ropa Brent se propadla až pod 122 USD za barel. Důvodem jsou obavy z toho, jak dopadne restrukturalizace řeckého dluhu, a snížení napětí kolem Íránu. Velké země nabídly Teheránu obnovení jednání o jaderném programu, což zmírnilo obavy z přerušení dodávek z Blízkého východu.

V 17:30 SEČ cena severomořské ropy Brent klesla o 1,09 dolaru na 122,71 dolaru za barel, když během dne se snížila až na 121,80 USD. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 1,42 dolaru na 105,30 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Světové akciové trhy a euro dnes klesají kvůli obavám ze zpomalení globálního ekonomického růstu a strachu, zda dostatek soukromých investorů vyjádří zájem o účast v restrukturalizaci řeckého dluhu. Bez restrukturalizace Řecku hrozí chaotický bankrot, což by dále zhoršilo ekonomickou situaci v eurozóně i ve světě. Slabší ekonomický růst znamená i nižší poptávku po ropě.

Ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová dnes v dopise šéfovi íránských vyjednávačů Saídovi Džalílímu jménem pětice stálých členů Rady bezpečnosti a Německa napsala, že tyto mocnosti přijímají nabídku na obnovu rozhovorů o jaderném programu Teheránu. O tom, kde a kdy by se rozhovory měly konat, ještě rozhodnuto nebylo.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 122,71 123,80 New York - Nymex WTI duben 105,30 106,72

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK