Tokijská prokuratura zažalovala Olympus kvůli účetním podvodům

07.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. března (ČTK) - Tokijská prokuratura dnes zažalovala japonského výrobce fotoaparátů Olympus a šest klíčových osob figurujících ve skandálu s účetními podvody. Olympus již dříve přiznal, že zhruba dvě desetiletí schovával ztráty z investic v pochybných fúzích a akvizicích.

Mezi obviněnými jsou bývalý předseda správní rady Cujoši Kikukawa, bývalý viceprezident Hisaši Mori a bývalý auditor Hideo Jamada. Zažalováni byli také tři bývalí bankéři. Všech šest obžalovaných bylo již minulý měsíc zadrženo kvůli podezření z falšování finančních výkazů, napsala agentura Reuters.

"Bereme tato obvinění velmi vážně," uvedla společnost Olympus. "Opět se hluboce omlouváme akcionářům, investorům, obchodním partnerům, zákazníkům i ostatním za způsobené problémy," dodala.

Na účetní podvody v rozsahu 1,7 miliardy dolarů (zhruba 32 miliard Kč) loni upozornil bývalý generální ředitel Olympusu Michael Woodford. Olympus je známý zejména svými fotoaparáty, vyrábí však také například zdravotnická zařízení.

Olympus již v lednu kvůli skandálu zažaloval 19 bývalých i současných vedoucích pracovníků, od kterých požaduje odškodné. Firma tvrdí, že žalovaní vedoucí pracovníci byli do podvodných aktivit zapojeni, nebo o nich alespoň věděli. Akcie společnosti Olympus od vypuknutí skandálu ztratily zhruba polovinu své hodnoty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK