Průmyslové zakázky v Německu v lednu překvapivě klesly

07.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. března (ČTK) - Průmyslové zakázky v Německu v lednu kvůli slabší poptávce ze zahraničí klesly o 2,7 procenta po prosincovém nárůstu o 1,6 procenta. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo hospodářství. Analytici počítali s růstem zakázek o půl procenta. Údaje podle agentury Reuters zmírnily naděje, že se německá ekonomika dokáže vyhnout zimní recesi.

Zakázky ze zahraničí se v lednu propadly o 5,5 procenta, a to zejména kvůli prudkému poklesu poptávky mimo eurozónu. Domácí objednávky naopak stouply o 0,9 procenta. "Tyto údaje jsou jasným zklamáním, ale zatím není třeba se vzdávat myšlenky, že se ekonomika stabilizuje," uvedl analytik Lothar Hessler ze společnosti HSBC Trinkaus.

Německý hrubý domácí produkt se loni zvýšil o tři procenta. V samotném čtvrtém čtvrtletí však německá ekonomika klesla o 0,2 procenta po nárůstu o 0,6 procenta v předchozích třech měsících. Propad ekonomiky v prvních třech měsících letošního roku by tak Německo uvrhl do recese, která je definována jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Německá vláda v lednu snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 0,7 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. V příštím roce má ekonomika podle vládní prognózy oživit a stoupnout o 1,6 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

pmh mha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK