Lufthansa měla loni po prodeji British Midland nečekanou ztrátu

07.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 7. března (ČTK) - Německý vlajkový letecký přepravce Deutsche Lufthansa utrpěl za loňský rok překvapivou čistou ztrátu 13 milionů eur (323 milionů Kč). Byl to důsledek prodeje dceřiné společnosti British Midland, který způsobil vyšší ztrátu, než se čekalo, sdělila dnes Lufthansa v neplánovaných předběžných údajích.

Ekonomové podle agentury Thomson Reuters očekávali v průměru celoroční čistý zisk 324 milionů eur po kladném výsledku 1,1 miliardy eur za rok 2010. Společnost v kategorii "ukončených operací" vykázala deficit 285 milionů eur, který odrážel ztráty British Midland a jejich dopady na hodnotu prodávané firmy.

Lufthansa v prosinci podepsala dohodu o prodeji ztrátové britské pobočky do rukou společnosti IAG, vlastníka britského vlajkového přepravce British Airways, za 172,5 milionu liber (5,1 miliardy Kč). IAG v souboji s konkurenční skupinou Virgin získala cenná příletová a odletová místa na nejrušnějším evropském letišti Heathrow v Londýně. Lufthansa už dříve uvedla, že čistý výsledek její investice do British Midland bude výrazně záporný, zbaví se ale dlouhodobě ztrátové pobočky.

Provozní zisk Lufthansy dosáhl loni 820 milionů eur. Tržby společnosti se zvýšily o osm procent na 28,7 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK