Ceny ropy díky Číně a statistikám z USA obnovily růst

07.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. března (ČTK) - Světové ceny ropy dnes oživily z úterního propadu vyvolaného snížením napětí kolem Íránu a obavami o Řecko. Jejich růst obnovily nejprve plány Číny na zvýšení dovozu ropy. Odpoledne trh podpořily statistiky z USA, které ukázaly příznivý vývoj na trhu práce a nižší růst ropných zásob.

Cena severomořské ropy Brent v 17:15 SEČ posílila o 90 centů na zhruba 122,90 dolaru za barel po úterní ztrátě 1,82 dolaru. Je ale nadále výrazně pod maximem nad 128 dolary z minulého týdne, kdy se vyhoupla nejvýše od července 2008. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zpevnila o 1.10 USD na 105,80 dolaru.

Čínské ministerstvo obchodu uvedlo, že pro letošek plánuje zvýšení dovozů energetických surovin. To na trhu posílilo názor, že poptávka Asie bude schopna udržet ceny na zvýšených úrovních, třebaže poptávka vyspělých zemí zůstane v dohledné době slabá.

V americkém soukromém sektoru vzniklo v únoru 216.000 pracovních míst, což bylo více, než se čekalo a byl to příznivý signál pro páteční klíčovou zprávu o vývoji celého trhu práce. Americké zásoby ropy se minulý týden zvýšily o 800.000 barelů, což bylo méně, než se odhadovalo.

V pondělí ceny výrazně klesly díky nadějím na zmírnění krize kolem íránského jaderného programu. Íránci se uvolili zpřístupnit zařízení na vojenské základně Parčín mezinárodní inspekci, které dosud mezinárodním inspektorům neotevřeli. EU prohlásila, že pětice stálých členů Rady bezpečnosti plus Německo přijaly nabídku Teheránu na obnovu rozhovorů o jeho jaderném programu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 122,86 121,98 New York - Nymex WTI duben 105,80 104,70

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK