Japonská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí klesla o 0,2 procenta

08.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. března (ČTK) - Japonská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí klesla mírnějším tempem, než se původně předpokládalo. Vláda dnes ve zpřesněné zprávě oznámila, že hrubý domácí produkt se snížil o 0,2 procenta. Opravila tak předběžný údaj z minulého měsíce, podle kterého činil pokles 0,6 procenta.

Vláda dnes ale rovněž uvedla, že deficit běžného účtu japonské platební bilance se v únoru propadl do rekordního schodku 423,3 miliardy jenů kvůli stoupajícím nákladům na dovoz energie. Ke schodku přispěl rovněž negativní dopad oslav lunárního nového roku na poptávku v Číně. Podle ekonomů je však schodek pouze jednorázovou záležitostí.

"Ekonomika v prvním čtvrtletí obnoví růst díky vyššímu exportu a pokračování rekonstrukce po zemětřesení. Hospodářské oživení bude pokračovat i v novém fiskálním roce, který začne v dubnu," uvedl analytik Hiroši Mijazaki. "Je tu řada rizikových faktorů, například silná domácí měna a dluhová krize v Evropě, tato rizika však polevují," dodal.

Běžný účet platební bilance by měly podle analytiků vrátit do kladných čísel příjmy z investic v zahraničí. "Obchodní bilance letos pravděpodobně zůstane ve schodku, protože dovážíme více energie kvůli poklesu využívání jaderné energetiky. Běžný účet by se měl ale vrátit do přebytku, protože stále vykazujeme přebytek na účtu příjmů," upozornil analytik Norio Mijagawa z firmy Mizuho Securities Research & Consulting.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK