Nezaměstnanost na jižní Moravě stoupla o 0,1 bodu na 10 pct

08.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. března (ČTK) - Nezaměstnanost na jižní Moravě v únoru stoupla o 0,1 bodu na 10,4 procent. Bez práce bylo 64.755 lidí, což je asi o 600 více než letos v lednu. Naopak stoupl počet volných míst na 3229. Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Největší míra nezaměstnanosti trápí tradičně Znojemsko a Hodonínsko. V obou převážně zemědělských okresech dosahuje více než 15 procent. Více než desetiprocentní je míra nezaměstnanosti na Břeclavsku, naopak pod krajským průměrem je v Brně a dále v okresech Brno venkov, na Vyškovsku a Blanensku.

V rámci České republiky patří území Jihomoravského kraje stále k oblastem s nadprůměrnou úrovní nezaměstnanosti. Krajská míra nezaměstnanosti byla oproti republikovému průměru v únoru o 1,2 procentního bodu vyšší. Ze čtrnácti krajů ČR je jen ve čtyřech v současné době míra nezaměstnanosti vyšší než v kraji Jihomoravském.

Pracoviště Úřadu práce v kraji koncem února evidovaly 3229 volných pracovních míst, z nichž zhruba třetina je koncentrována do Brna. Na jedno volné místo připadlo v kraji v únoru 2012 v průměru 20,5 nezaměstnaných, což je hodnota výrazně převyšující celorepublikový průměr. Rozdíly mezi jednotlivými okresy kraje jsou značné. Nejhorší je situace na Břeclavsku a Hodonínsku, kde připadá na jedno volné místo více než 30 uchazečů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK