Nezaměstnanost na Vysočině v únoru mírně stoupla na 10,1 pct.

08.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 8. března (ČTK) - Nezaměstnanost na Vysočině se v únoru zvýšila o desetinu procentního bodu na 10,1 procenta. Nezaměstnaných lidí mírně přibylo ve čtyřech okresech, ubyli pouze na Pelhřimovsku. Na konci minulého měsíce hledalo v celém kraji práci 26.829 osob, ve srovnání s lednem byl jejich počet vyšší o 193. Vyplývá to z dnešních údajů ministerstva práce a sociálních věcí. Nezaměstnanost na Vysočině stoupla čtvrtý měsíc po sobě.

Na Pelhřimovsku se v únoru míra nezaměstnanosti snížila o desetinu procentního bodu na 6,5 procenta. V tomto okrese, který si dlouhodobě drží nejnižší nezaměstnanost v kraji, hledalo na konci února nové pracovní místo zhruba 2500 lidí. Na Žďársku a Havlíčkobrodsku stoupla za minulý měsíc nezaměstnanost shodně o desetinu a na Jihlavsku a na Třebíčsku o dvě desetiny procentního bodu.

Vysočina je na tom ale stále lépe než před rokem, kdy byla míra nezaměstnanosti vyšší o sedm desetin procentního bodu. Uchazečů v evidenci úřadu práce bylo tehdy víc zhruba o 2300.

Nabídka volných pracovních míst se ve srovnání s letošním lednem skoro nezměnila. Úřad práce jich na Vysočině eviduje kolem 970. Nejhorší situace v kraji i v celém Česku je stále na Třebíčsku, kde o jednu pracovní nabídku bojuje 70 nezaměstnaných.

V ČR vzrostla v únoru nezaměstnanost na 9,2 procenta oproti lednovým 9,1 procenta. Počty uchazečů o práci stouply v 65 okresech ze 77.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK