Evropský výrobce letecké techniky EADS loni prudce zvýšil zisk

08.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 8. března (ČTK) - Evropský výrobce letecké techniky EADS v loňském roce zvýšil čistý zisk o 87 procent na zhruba miliardu eur (25 miliard Kč). K růstu přispěla silná poptávka po komerčních letadlech a helikoptérách. Oznámila to dnes firma.

Tržby společnosti, která je mateřským podnikem výrobce letadel Airbus, stouply o sedm procent na 49 miliard eur. Provozní zisk se zvýšil o 38 procent na 1,7 miliardy eur. Firma počítá s výrazným růstem provozního zisku také v letošním roce.

Generální ředitel společnosti Louis Gallois nicméně vzhledem k pokračující dluhové krizi v eurozóně upozornil, že EADS bude nadále pozorně sledovat "nejisté ekonomické prostředí". EADS vlastní kromě Airbusu také například výrobce helikoptér Eurocopter či výrobce satelitů Astrium. Akcie společnosti po zveřejnění výsledků posílily o devět procent, napsala agentura AP.

Airbus již dříve oznámil, že loni získal objednávky na 1419 letadel v hodnotě 140 miliard dolarů (2,6 bilionu Kč). Výrazně tak předstihl amerického rivala Boeing, který obdržel zakázky na 805 letounů. Airbus loni dodal zákazníkům 534 letadel a letos počítá se zvýšením dodávek na zhruba 570 strojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK