Analytici: Nezaměstnanost v únoru stoupla i kvůli tuhým mrazům

08.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Důvodem únorového nárůstu nezaměstnanosti byly vedle oslabující ekonomiky také extrémní mrazy, které zastavily sezonní práce. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Hlavním problémem na trhu práce je podle nich to, že firmy nabírají zaměstnance jen sporadicky. Nezaměstnanost v jarních a letních měsících klesne, ale koncem roku roku se vrátí na nynější úroveň, odhadli.

Míra nezaměstnanosti v únoru vzrostla na 9,2 procenta z lednových 9,1 procenta. O práci se ucházelo 541.685 lidí, což je meziměsíčně o 7596 více. Zvýšil se i počet volných pracovních míst.

V zimních měsících je nezaměstnanost tradičně zvýšená kvůli útlumu sezonních prací. Letošní únor byl navíc teplotně výrazně podprůměrný, což naznačuje výraznější omezení hlavně ve stavebnictví. "Vedle toho však sledujeme i postupný nárůst sezonně očištěné nezaměstnanosti, který ukazuje, že trh práce reaguje na slabý výkon ekonomiky," uvedl k situaci na trhu práce analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Únorový růst počtu nezaměstnaných byl mírně vyšší, než se očekávalo, nepředznamenává ale žádnou tragédii na trhu práce, míní analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Z čísel se podle něj zdá, že vyšší počet zaměstnanců letos o práci přišel, ale vyšší počet jich také práci našel. Počet volných pracovních míst dále vzrostl. Je proto možné, že hlavní příčinou únorového růstu nezaměstnanosti bylo extrémní počasí, které zastavilo řadu sezonních prací, doplnil.

Přesto nedostatečná tvorba nových pracovních míst zůstává hlavním problémem trhu práce v ČR a bude jím i v příštích měsících a velmi pravděpodobně i příštích letech, upozornil analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík. V situaci recese a chabého růstového výhledu podnikatelský sektor nová pracovní místa negeneruje. Meziroční růst počtu nově zaregistrovaných nezaměstnaných odráží situaci mělké recese, v níž se nalézá česká ekonomika, podotkl.

Dlouhodobým problémem domácí ekonomiky zůstává podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka i nadále slabá domácí poptávka, která se následně odráží na vysoké míře nezaměstnanosti a nízkém počtu volných pracovních míst. To se následně promítá do nižší ochoty domácností nakupovat zbytné statky a firmám, kterým klesá obrat, tak často nezbývá nic jiného než sáhnout k redukci počtu zaměstnanců, poznamenal.

Nezaměstnanost však v nejbližších měsících čeká pokles k 8,5 procenta díky sezonním pracím, které začnou zaměstnavatelé na trhu nabízet už od března, uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Znovu tak vzniknou dočasná pracovní místa v zemědělství, stavebnictví a ve službách, která však v závěru roku budou opět mizet. "Nicméně druhá polovina roku, a především její závěr, bude opět ve znamení růstu. V prosinci se proto nejspíše dočkáme nezaměstnanosti na devíti procentech. Nakonec však bude především záležet na tom, jak se Evropa dokáže vzchopit z probíhající dluhové krize," uzavřel Dufek.

Filip Dušek dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK