Stavitel bytů Finep loni zvýšil tržby nad dvě miliardy korun

08.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Tržby developerské společnosti Finep Holding z nově uzavřených smluv na byty se loni meziročně zvýšily o devět procent na 2,02 miliardy korun. Na setkání s novináři to dnes řekl finanční ředitel Finepu Štěpán Havlas. Údaje o zisku společnost nezveřejnila.

Za celý rok 2011 Finep prodal zhruba 500 nových bytů, což je přibližně stejně jako předloni. "Pokud by daň z přidané hodnoty měla dál růst, byl by to pro letošní prodeje významný impulz," uvedl finanční šéf firmy. Nové změny v sazbách DPH navrhuje ministr financí Miroslav Kalousek v rámci dalšího kola úsporných opatření vlády. Obavy z dopadů zvýšení spodní sazby DPH z deseti na 14 procent prý loni pomohly developerům zvýšit v závěru roku prodeje.

Uvedená čísla Finepu o tržbách se týkají objemu nově uzavřených smluv Finepu včetně daně z přidané hodnoty. V účetních výkazech firmy se ale podle Havlase objevuje ještě údaj o finančním obratu, jehož základem je hodnota bytů předaných v příslušném roce klientům. Tento ukazatel loni Finepu vzrostl o 12 procent přibližně na 1,18 miliardy korun.

Finep je prvním velkým developerem, který se pustil do výstavby družstevního bydlení. Na pražském Proseku nyní staví 62 družstevních bytů. Zájem o tyto byty si Finep pochvaluje. "Aktuálně začínáme připravovat další projekt družstevního bydlení," poznamenal bez dalších podrobností Havlas.

Nový způsob expanze na realitním trhu dnes představila také konkurenční společnost Central Group. Chce investovat půl miliardy korun do menších, spíše luxusních realitních projektů, které připravili jiní developeři. Nabízí jim finance a poradenství. Současně Central Group oznámila, že má letos na nové nákupy 900 milionů korun.

Vedle výstavby bytů v Praze podniká Finep také v Bratislavě. Postavil tam už kolem 500 bytů, další etapu tamního projektu chce firma brzy uvést na trh. "V Bratislavě máme ještě další dvě zájmová území, kde zvažujeme, že budeme stavět," poznamenal finanční ředitel Havlas.

Finep vznikl v roce 1995. Od té doby postavil hlavně v Praze a okolí kolem 6000 bytů. Základní jmění společnosti Finep Holding činí zhruba čtyři miliardy korun. Hlavními akcionáři Finepu jsou Michal Kocián, Pavel Rejchrt, Tomáš Zaněk a Vladimír Schwarz, menší podíl drží také generální ředitel Tomáš Pardubický a Havlas. Mezi největší konkurenty Finepu patří firmy Central Group, Ekospol a Skanska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK