Výrobce kytar Fender vstupuje na americký akciový trh

08.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. března (ČTK) - Výrobce legendárních elektrických kytar Fender se rozhodl pro vstup na americký akciový trh. Společnost Fender Musical Instruments, na jejíž kytary hráli Buddy Holly, Jimi Hednrix nebo Eric Clapton, chce primární emisí svých akcií na trhu Nasdaq získat až 200 milionů dolarů (3,7 miliardy Kč). Fender to oznámil v dnešním podání pro Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC).

Firma, kterou v roce 1946 založil Leo Fender, byla prvním sériovým výrobcem elektrických kytar s masivním tělem španělského typu. V roce 1965 ji zakladatel prodal televizní společnosti CBS a o dvacet let později ji od ní s pomocí investorů odkoupil tehdejší výkonný šéf Fenderu William Schultz.

Schultz se svou rodinou nadále vlastní asi šest procent akcií firmy. Největším akcionářem Fenderu je nyní společnost soukromého kapitálu Weston Presidio, která má 43 procent. Dalších 14 procent drží Yamano Music, která je distributorem Fenderu na japonském trhu.

Fender vstoupila na trh v roce 1950 s kytarou Broadcaster, později kvůli sporům o značku přejmenovanou na Telecaster. V roce 1954 se začal prodávat slavný Stratocaster, který si získal v éře rokenrolu velkou oblibu, protože díky masivnímu tělu dobře snášel často divoké zacházení hudebníků. "Značka Fender je zvláště úzce spojena se zrodem rokenrolu a pyšní se bohatou historií v hudbě a populární kultuře," uvedla firma ve sdělení pro SEC.

Firma se sídlem ve Scottsdale v Arizoně je nyní největším výrobcem elektrofonických, akustických a basových kytar v USA. Vyrábí rovněž řadu dalších strunných nástrojů, zesilovače a další přístroje. Za poslední finanční rok do konce ledna vykázala společnost tržby 700,6 milionu dolarů.

Firma chce použít zhruba 100 milionů dolarů z výnosů emise ke splacení dluhu. Zbylými penězi si posílí provozní kapitál.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK