ČSÚ dnes bude informovat o loňských výsledcích zemědělství

09.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní, jak se loni vedlo českým zemědělcům. Podle průzkumu Zemědělského svazu ČR zisk českého zemědělství loni vzrostl víc než 2,5násobně na 13,5 miliardy korun, což by byl nejlepší výsledek od roku 2000, odkdy svaz průzkum provádí. Úroda většiny zemědělských plodin byla loni z dlouhodobého hlediska velmi dobrá, výkupní ceny se vyvíjely příznivě především u rostlinné produkce. V roce 2010 vykázalo odvětví podle svazu zisk 5,1 miliardy Kč.

Také podle již dříve zveřejněného odhadu ČSÚ, který pro výpočet využívá jiné metodiky, loni farmáři vydělali nejvíc peněz od roku 1998, odkdy statistici tento údaj sledují. Podle předběžných údajů ČSÚ zemědělci loni vydělali kolem 15 miliard, o rok dřív zisk tuzemského zemědělství dosáhl 7,7 miliardy Kč.

České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do unie ziskové. Zatím nejvyššího zisku (10,1 miliardy korun) obor dosáhl v roce 2008. Dotace zemědělcům ze zemí, které do EU vstoupily až v roce 2004 a později, jsou však stále nižší, než kolik pobírají jejich kolegové ze starých členských zemí. Srovnání by mělo nastat po roce 2013. Zemědělci z nových zemí však často upozorňují, že ani poté zřejmě nebude jejich dotace na hektar stejná jako v původních zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK