Česká ekonomika loni vzrostla o 1,7 procenta, potvrdil ČSÚ

09.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká ekonomika v roce 2011 meziročně vzrostla o 1,7 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad, který tak potvrdil svůj předchozí odhad. V loňském 4. čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) proti stejnému čtvrtletí roku 2010 podle zpřesněného odhadu rostl o 0,6 procenta, zatímco předběžný únorový odhad signalizoval růst 0,5 procenta. Mezičtvrtletně HDP v posledním čtvrtletí 2011 naopak klesl o 0,1 procenta.

 

Předběžný odhad přitom počítal proti 3. čtvrtletí se snížením HDP o 0,3 procenta. "Je však třeba upozornit, že HDP se výrazněji nesnížil pouze díky značnému mezičtvrtletnímu nárůstu daní z produktů o 5,4 procenta," upozornil ČSÚ. Celková hrubá přidaná hodnota (HPH), která charakterizuje ekonomickou výkonnost jednotlivých odvětví, totiž podle statistiků po devíti čtvrtletích nepřetržitého růstu v úhrnu o šest procent v posledním loňském čtvrtletí klesla o výrazných 0,8 procenta. "Zpracovatelský průmysl jako hlavní tahoun ekonomiky ve srovnání se 3. čtvrtletím pouze stagnoval a nestačil tak pokrýt ztráty ostatních objemově významných odvětví. Na straně poptávky byl zahraniční obchod stále schopen růstem svého přebytku kompenzovat mezičtvrtletní poklesy výdajů vládních institucí a tvorby kapitálu. Výdaje domácností na konečnou spotřebu zůstaly na úrovni předchozího čtvrtletí," uvedl úřad.

Pokud jde o růst HDP za celý rok 2011 ve srovnání s rokem 2010 o 1,7 procenta ve stálých cenách, byly mezičtvrtletní přírůstky zaznamenány pouze v prvním pololetí. "Ve druhé polovině roku ekonomika v zásadě pouze stagnovala (nepatrné mezičtvrtletní poklesy ve 3. a 4. čtvrtletí shodně o 0,1 procenta jsou v rámci možné statistické chyby)," uvádí ČSÚ.

Celoroční hrubá přidaná hodnota vzrostla o 1,5 procenta, jejím tahounem byl hlavně zpracovatelský průmysl. "Přestože i on postupně ztrácel na tempu, dokázal svým meziročním růstem o 9,8 procenta eliminovat významnější odvětvové poklesy HPH ve stavebnictví o 7,1 procenta, v informačních a komunikačních činnostech o 4,8 a v profesních, vědeckých, technických a administrativních činnostech o 2,3 procenta," uvedl ČSÚ. Z objemově významných složek poptávky klesly výdaje domácností na konečnou spotřebu o 0,5 procenta, vládních institucí o 1,4 procenta a tvorba fixního kapitálu o 1,2 procenta. Ve srovnání s předchozím rokem byl nižší i přírůstek zásob. "Ekonomický růst tak zajistil zahraniční obchod, když vývoz vzrostl o 11 procent, zatímco dovoz pouze o 7,5 procenta," konstatoval statistický úřad.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK