Koruna se dopoledne obchodovala proti čtvrtku téměř beze změn

09.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Koruna dnes dopoledne stagnuje kolem čtvrtečních hodnot. Kolem 10:30 byla proti čtvrtečnímu závěru silnější o tři haléře na 24,79 Kč/EUR, k dolaru naopak o tři haléře oslabila na 18,75 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

 

"Koruna začala silnější než včera, během dopoledne se ale téměř nehýbe," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Na dnešní data z české ekonomiky koruna podle Vlka nereagovala.

Trhy podle Vlka čekají na rozhodnutí o pomoci Řecku a americká data z trhu práce. Euro dnes s šancí na řeckou restrukturalizaci dál neposiluje a naopak lehce koriguje zisky. "Do programu na výměnu řeckých dluhopisů se nakonec přihlásilo dost soukromých věřitelů, aby mohl proběhnout. Rostoucí šance, že se tak stane, podporovala euro během včerejška, oznámený výsledek ale další růstový impuls nepřináší," uvedl Vlk.

Důvodem poklesu kurzu eura může být podle Vlka také nejistota před pravděpodobným spuštěním takzvaných úvěrových swapů (CDS) na řecký dluh. "Vedle rozhodnutí o CDS dnes vstoupí do hry americká data z trhu práce. Čeká se další slušný výsledek - přírůstek přes 200.000 pracovních míst při stagnující nezaměstnanosti. Pokud budou čísla ještě lepší, dá se čekat pozitivní vliv na dolar skrze nižší očekávání další měnové stimulace," dodal Vlk.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK