Draghi: Eurozóna se stabilizovala, inflace teď není problém

13.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 13. března (ČTK) - Ekonomika eurozóny se nyní zřejmě stabilizovala a problémem není v tuto chvíli ani inflace. Na konferenci v Paříži to dnes řekl prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Za problém naopak považuje nízkou konkurenceschopnost některých členských zemích, což jej přinutilo zopakovat, že bez strukturálních reforem bude těžké eurozónu udržet pohromadě.

Relativně příznivé období stabilizace by vlády podle šéfa ECB měly využít k dalším ekonomickým reformám. Stejně tak banky si mají posílit bilanci a nerozdělovat veškerý dosažený zisk. Zvážit mají podle šéfa ECB i snížení dividend a prémií.

Draghi poznamenal, že k dalšímu růstu ekonomiky eurozóny přispějí i nízké úrokové sazby a kroky ECB na podporu finančního sektoru. Velký důraz klade na levné tříleté půjčky, které ECB poskytla komerčním bankám v rámci svého programu LTRO (Longer-Term Refinancing Operations). ECB jich ve dvou kolem poskytla za více než bilion eur (asi 25 bilionů Kč), a podle Draghiho tak zastavila turbulence na trhu.

Draghi, který je Ital, je v čele ECB teprve od loňského listopadu. Na nejvyšším postu vystřídal Francouze Jeana-Clauda Tricheta, který ECB řídil od roku 2003.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK