ČR je stále proti zavedení daně z finančních transakcí

13.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. března (zpravodaj ČTK) - Česká republika je i po dnešním jednání ministrů financí zemí Evropské unie proti zavedení daně z finančních transakcí v Evropské unii. Řekl to ministr financí Miroslav Kalousek.

Motivy příznivců zavedení této daně jsou podle něj hodně motivovány vnitropolitickými důvody. "Potřebují sdělit veřejnosti, že finanční sektor bude platit větší příspěvky na konsolidaci veřejných rozpočtů," řekl Kalousek, který o dani jednal dnes v Bruselu s kolegy z EU.

Podle něj ale on i někteří další tvrdí, že by se takováto nová zátěž na banky stejně ve svém důsledku promítla do cen pro běžné spotřebitele a byla by na úkor konkurenceschopnosti Evropy. "Výhrady České republiky po dnešku trvají," dodal Kalousek.

Evropská komise před časem zavedení této daně navrhla v rámci reakce na krizi. Podle Bruselu je nezbytné, aby i finanční sektor, který se podílel na vzniku krize, přispěl svým dílem k jejímu řešení. Komise opakovaně také připomněla mohutné záchranné balíky, k nimž některé vlády kvůli pomoci bankám musely přistoupit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK