Americké akcie pokračují v růstu, Nasdaq je nad 3000 body

13.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. března (ČTK) - Americké akcie pokračují v růstu a některé klíčové indexy vystoupily na nová mnohaletá maxima. Například index Nasdaq Composite je znovu nad 3000 body a pokud se nad touto hranicí udrží až do konce obchodování, uzavře nejvýše za téměř 12 let. K růstu přispívá solidní statistika z USA a vývoj v eurozóně, trhy ale čekají také na výsledek zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed).

Ve 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.065 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,8 procenta. Širší index S&P 500 zpevňoval ve stejném rozsahu a dostal se na 1382 bodů, což byla nejvyšší hodnota za poslední čtyři roky. Index Nasdaq Composite vzrostl o 0,9 procenta na 3011 bodů.

V USA byla zveřejněna statistika o vývoji maloobchodních tržeb, které se v únoru zvýšily o 1,1 procenta. To je lepší výsledek, než se čekalo, a zároveň nejsilnější růst za posledních pět měsíců. K tomu se přidal také svižný růst německého indexu ZEW, který mapuje vývoj nálady mezi investory a analytiky.

Příznivé dopady má i vývoj v eurozóně, která Řecku definitivně schválila druhý záchranný úvěr v objemu 130 miliard eur (asi 3,2 bilionu Kč). Umožnila to výměna dluhopisů, na které se Atény dohodly se soukromými věřiteli a kterou úspěšně završily v pondělí. Díky tomu Řecko snížilo dluh o více než 100 miliard eur.

Fed má dnes na programu zasedání měnového výboru, od kterého se ale nečeká žádná změna úrokových sazeb. Na programu není ani žádné vystoupení šéfa Fedu Bena Bernankeho, zveřejněn bude jen doprovodný komentář, v němž bude Fed hodnotit vývoj ekonomiky a její vyhlídky. Zvláštní pozornost bude trh věnovat jakékoliv zmínce o případných dalších podpůrných krocích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK