Rozpočtový deficit Francie loni klesl na 5,3 procenta HDP

13.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 13. března (ČTK) - Francouzský rozpočet loni skončil s deficitem 5,3 procenta hrubého domácího produktu. Oznámil to ministr financí François Baroin. Země tak pohodlně splnila cíl, který počítal s deficitem 5,7 procenta HDP a podle ministra je Francie na cestě ke splnění letošního cíle snížit deficit až na 4,5 procenta HDP.

"Loni jsme byli na 5,3 procenta," poznamenal Baroin na konferenci, která se konala v Paříži a zabývala se krizí v eurozóně. Francie tak nebude ani letos plnit jedno z takzvaných maastrichtských kritérií, podle nichž se má deficit rozpočtu vejít do tří procent HDP.

Výsledek je v souladu s tím, co očekával prezident Nicolas Sarkozy. Ten už před měsícem na základě předběžných čísel odhadl, že deficit se snížil na 5,3 procenta. Sarkozy se snaží uspět v nadcházejících volbách, kdy bude obhajovat prezidentský úřad.

Agentura AP připomíná, že Sarkozy vsadil svou důvěryhodnost na to, že Francie splní cíl postupného snižování deficitů. Tamní ekonomika ale nyní roste pomaleji, což splnění těchto cílů ohrožuje. Francie neměla vyrovnaný rozpočet už 30 let, Sarkozy ale slibuje, že to do roku 2016 dokáže.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK