Loňský provozní zisk společnosti Jablotron stoupl o 20 procent

14.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Výrobce alarmů a další zabezpečovací techniky Jablotron vloni zvýšil provozní zisk o pětinu na 340 milionů korun. Obrat firmy meziročně vzrostl o šest procent na 1,43 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných neauditovaných hospodářských výsledků, které na dnešním setkání s novináři představil ředitel firmy Mirek Jarolím. Většina odbytu společnosti směřovala do zahraničí.

"Letos se zaměříme na trhy Latinské Ameriky a Blízkého východu," uvedl Jarolím. Společnost se tak pokusí navázat na úspěšný růst exportu, který v roce 2011 dosáhl meziročního zvýšení o 18 procent a tvořil 70 procent celkových tržeb firmy.

Nejúspěšnější společností koncernu je podle Jarolíma výrobce alarmů Jablotron Alarms. Z hlediska růstu provozního zisku byly pro společnost významné roky 2005 a 2006, kdy se obměnilo produktové portfolium a výrazně rostl produktový zisk. Tento zisk se opět se snížil v letech 2008 a 2009, kdy se obava z ekonomických potíží odrazila ve stavebnictví, které je pro výrobu zabezpečovacích zařízení klíčové, doplnil Jarolím.

Jablotron vznikl v roce 1990 a zaměřuje se na vývoj a prodej elektronických zabezpečovacích a signalizačních zařízení a na poskytování bezpečnostních služeb. V loňském roce společnost zaměstnávala bezmála 500 lidí a prodávala výrobky do 80 zemí. Kromě Jablotron Alarms tvoří koncern výrobce komunikační techniky Jablocom, poskytovatel služeb bezpečnostního centra Jablotron Security, výrobce elektronických systémů Jablopcb, poskytovatel pro monitorovací centra Jablonet a distributor pro Slovenskou republiku Jablotron Slovakia.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK