Koruna stagnuje k euru a o pět haléřů oslabila k dolaru

14.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Česká měna se dnes dopoledne drží blízko úterních zavíracích hodnot. K euru stagnuje na 24,59 Kč/EUR, k dolaru se dopoledne proti úterku obchodovala slabší o pět haléřů na 18,81 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Pohyby koruny zůstávají velmi malé. V rámci regionu tu nejsou nová data, která by obchodování dnes ovlivňovala," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Silný vliv nemá na středoevropský region podle Vlka ani pokračující růst hlavních akciových trhů. Tradiční vazbu podle něj narušuje propad eura k dolaru. Euro zamířilo dolů po jednání americké centrální banky (Fed), která na svém úterním jednání vedle ponechání sazeb beze změny konstatovala zlepšení ekonomiky a trhu práce a také snížení napětí na finančních trzích. "To naznačuje, že se s další měnovou stimulací v dohledné době nepočítá. Potvrzení méně holubičího postoje pak podpořilo dolar a táhlo vzhůru výnosy amerických dluhopisů. Euro se k dolaru dopoledne obchoduje na 1,3060 USD/EUR. Postup kurzu směrem dolů by ale měla brzdit poptávka po riziku, zvláště jak se vliv úpravy očekávání o politice Fedu bude vyčerpávat. Nová data v dnešním kalendáři zastupuje jen průmyslová výroba v eurozóně, která by měla mít na trh minimální vliv," dodal Vlk.

Podle ekonomů společnosti Next Finance bude koruna stagnovat zřejmě celý týden. Později ale započne korekci ke slabším hodnotám. "Z většího nadhledu několika týdnů to vypadá na mírné posílení. Duben podle nás ale opět zvýší neochotu riskovat. V Řecku budou volby, které mohou vše změnit. To během dubna opět korunu oslabí," uvedl hlavní ekonom společnosti Vladimír Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK