Dolar díky Fedu stoupl na měsíční maximum vůči euru

14.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americký dolar se dnes vyšplhal na měsíční maximum vůči euru a 11měsíční maximum vůči japonskému jenu poté, co americká centrální banka (Fed) zlepšila výhled ekonomiky Spojených států. K růstu dolaru přispěly rovněž příznivé statistické údaje o vývoji amerického hospodářství.

 

Jednotná evropská měna vůči dolaru oslabila až na měsíční minimum 1,3028 USD. Později však část ztrát smazala a prodávala se za 1,3067 USD. Oproti úternímu závěru tak vykazovala pokles o 0,1 procenta. Vůči jenu se dolar vyšplhal až na 83,65 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od poloviny loňského dubna, napsala agentura Reuters.

Fed v úterý podle očekávání ponechal svou základní úrokovou sazbu beze změny v pásmu nula až 0,25 procenta. Upozornil, že v příštích čtvrtletích očekává ve Spojených státech mírný hospodářský růst a postupný pokles míry nezaměstnanosti.

Americké ministerstvo obchodu v úterý navíc oznámilo, že maloobchodní tržby ve Spojených státech v únoru stouply o 1,1 procenta. Zaznamenaly tak nejprudší nárůst za pět měsíců.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK