Michelinskou hvězdičku vůbec poprvé získali dva čeští šéfkuchaři

14.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dva čeští šéfkuchaři vůbec poprvé v historii získali michelinskou hvězdičku. Prestižní ocenění dostal Roman Paulus z restaurace Alcron a Oldřich Sahajdák z Degustation Boheme Bourgeoise. Pro oba kuchaře představuje hvězdička především ocenění od jejich návštěvníků, zároveň je i závazkem k udržení kvality do budoucna. Nejvyšší ocenění v minulosti v Česku získal třikrát italský šéfkuchař Andrea Accordi, který pracoval v restauraci Allegro hotelu Four Seasons. Loni ale odešel do Petrohradu.

 

"Je to velké ocenění pro všechny lidi, kteří tady pilně pracují a v minulosti pracovali. Budeme se chtít podělit o radost se zaměstnanci i s našimi hosty," uvedl Paulus. Alcron se ve svém konceptu zaměřuje hlavně na rybí speciality a mořské plody. Nabízí několik druhů degustačních menu, od tříchodových po sedmichodové. Za sedmichodové degustační menu návštěvník zaplatí 1900 korun na osobu, doplnil manažer restaurace Jiří Čermák.

 

Zákazníci restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise si mohou pochutnat například na čtrnáctichodovém menu za 2900 korun, jehož součástí jsou studené a teplé předkrmy, polévka, hlavní jídlo a také dezerty. "Naším záměrem od začátku bylo vrátit českou kuchyni na světovou úroveň, kterou měla za první republiky. Cílem bylo perfektně vařit česká jídla, za která se nebudeme muset stydět," dodal Sahajdák.

 

Podle Romana Vaňka z Pražského kulinářského institutu je to průlomový den pro českou gastronomii, poprvé byli skutečně oceněni čeští kuchaři. Teď je mohou následovat další. "Výsledek pro mě není překvapením, oceněné restaurace se pravidelně umisťovaly na nejvyšších pozicích v žebříčku Maurerův Grand Restaurant," podotkl vydavatel průvodce Pavel Maurer.

 

Jaromír Beránek z analytické společnosti Mag Consulting míní, že michelinská hvězdička bude mít na oceněné podniky i významný ekonomický dopad. V rámci gurmánské turistiky totiž existují lidé, kteří přímo objíždějí takto oceněné restaurace, v Evropě může jít o desetitisíce lidí. Zpravidla jsou to lidé s nadprůměrnými příjmy ve středním až pokročilém věku, v některých případech bývá gastronomická turistika doprovodnou akcí obchodníků a kongresových turistů.

 

Průvodce Michelin Main Cities of Europe 2012 zahrnuje 3600 zařízení, z nichž je 2100 restaurací a 1500 hotelů ve 44 městech dvaceti evropských zemí. V katalogu nejsou pouze luxusní ubytovaní a restaurace, ale jsou zde zařízení všech cenových kategorií, stylů a velikostí. Tyto podniky byly vždy anonymně navštíveny inspektory, kteří jsou ve společnosti Michelin zaměstnáni na plný úvazek.

 

Ve vydání pro rok 2012 může zájemce objevit 287 restaurací s jednou hvězdičkou (44 z nich je zde poprvé), 74 dvouhvězdičkových restaurací (18 je nových) a 15 se třemi hvězdami.

 

Z českých restaurací se v průvodci dále objevily i ty, které získaly ocenění Bib Gourmand znamenající "dobré jídlo za přijatelné ceny". Z loňského roku toto ocenění obhájily restaurace SaSaZu, Le Terroir, Aromi a Divinis. Nově ho obdržely restaurace Sansho a Monastery.

 

V letošním roce získala v průvodci nejvíce hvězdiček Francie, dále Německo a Velká Británie. Stejně jako Praha získala dvě hvězdičky také Budapešť. Naopak naprázdno vyšly gastronomické podniky ve Varšavě a Krakově v Polsku.

 

Za nejdůležitější změny v průvodci označuje společnost Michelin dvě restaurace ve Vídni a Oslu, které do průvodce nově vstoupily rovnou se ziskem dvou hvězd. Seznam všech restaurací z průvodce i dalších stravovacích zařízení bude Michelin nově nabízet zdarma veřejnosti na internetovém prohlížeči.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK