Vláda podpořila možnost zabavení neprokázaného majetku

14.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Vláda na své dnešní večerní schůzi podpořila analýzu ohledně možnosti odčerpávat majetek pocházející z nelegitimních zdrojů bez nutnosti trestního řízení, sdělil ČTK zdroj obeznámený s výsledky jednání kabinetu. Jedním z návrhů byla možnost zdanit zvláštní daní neprokázaný majetek nebo majetek lidí, kteří žijí nad své majetkové poměry.

"Mezi opatření vhodná k realizaci patří především zlepšení spolupráce mezi příslušnými státními orgány a zavedení legislativních nástrojů v daňové a občanskoprávní oblasti. Tato opatření by měla přispět ke zvýšení účinnosti odčerpávání výnosů z trestné činnosti, a tím i k jejímu potírání," uvedlo ve společném materiálu ministerstvo financí, spravedlnosti a vnitra.

"Ve světě je v tomto směru nejběžnější nějaký daňový nástroj. Materiál ovšem neuvádí konkrétní návrh řešení, který by se měl prosazovat," řekl ČTK náměstek ministra financí Ladislav Minčič. Možností je podle něj více a vedle daňových nástrojů k nim patří například i majetková přiznání.

V řadě zemí světa podle náměstka existuje například daňový nástroj, který umožňuje finančním úřadům uvalit zvláštní sazbu daně na osoby, u nichž je velmi výrazný rozdíl mezi tím, kolik odvádí na přímých daních, a mezi tím, jak velké bohatství soustředily nebo jak řádný způsob života vedou.

"I v Česku je možné nyní doměřit daň. Analýza ovšem hovoří o tom, že by bylo možné vytvořit například i speciální daňové nástroje nebo získat majetek občanskoprávním řízením u soudu," uvedl Minčič. Zlepšit situaci by podle analýzy mohlo i zkvalitnění komunikace mezi jednotlivými složkami státní správy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK