Vláda uložila minstru financí změnit praxi povolování hazardu

14.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vláda dnes uložila ministru financí, aby změnil správní praxi týkající se nezákonného rozhodování při povolování výherních automatů v obcích. Novinářům to po večerním jednání kabinetu řekl premiér Petr Nečas (ODS). Ministři tak vyřešili spor o hazard, jenž mezi sebou měli ombudsman Pavel Varvařovský a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

 

Změna v povolovacím procesu se týká "dlouhodobé nezákonné rozhodovací praxe spočívající v nerespektování loterijního zákona a rovněž obecně závazných vyhlášek obcí přijatých za účelem regulace hazardu," řekl dnes novinářům Nečas. Veřejnému ochránci práv Varvařovskému se nelíbilo, že ministerstvo udělilo licence na provoz hazardních her i v obcích, které na svém území výherní automaty omezují obecní vyhláškou.

 

Nařízení vlády ministerstvu financí ukládá, aby v souladu s loterijním zákonem zahájilo s provozovateli hazardních her řízení o odnětí již uděleného povolení k provozu hracích automatů.

 

Vláda měla spor mezi Varvařovským a Kalouskem na programu již na jedné z předchozích schůzí, rozhodla se ale oběma stranám poskytnout prostor pro osobní jednání. Výsledkem setkání ombudsmana s ministrem je to, že ministerstvo financí může odebrat licence na provoz těch hracích automatů, které povolení dostaly v rozporu s obecními vyhláškami. Pokud o to obec požádá, ministerstvo zahájí přezkumné řízení, které umožňuje povolení zrušit, řekla ČTK v pondělí Iva Hrazdílková z Kanceláře veřejného ochránce práv.

 

Mezi oběma stranami však i po setkání přetrvávají rozpory. Ombudsman ministerstvu stále vytýká například maximální možnou sázku a prohru v hazardu. Podle Varvařovského přes konflikt se zákonem ministerstvo umožnilo provozovatelům přístrojů, že v nich lidé mohou za hodinu prohrát 252.000 korun místo zákonných 1000, 2000 nebo 10.000 korun. Záleží na typu přístroje. Ministerstvo naopak výši sázek i proher hájí. Kdyby ji omezovalo, hrozily by prý státu arbitráže s velkými finančními riziky.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK