ČSÚ: Maloobchodní tržby v lednu zpomalily růst na 1,3 procenta

15.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Maloobchodní tržby bez sezonního očistění v Česku v lednu meziročně stouply o 1,3 procenta po prosincovém růstu o 1,6 procenta. Výsledek byl ovlivněn zejména zvýšeným prodejem nepotravinářského zboží, pohonných hmot a motorových vozidel. Částečně se projevil také vyšší počet pracovních dní. Opačně působil pokles prodeje potravin, uvedl dnes Český statistický úřad.

 

Po očištění o sezonní vlivy a pracovní dny tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel v lednu reálně meziměsíčně stagnovaly a meziročně očištěné pouze o pracovní dny klesly o půl procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se snížily reálně meziměsíčně o 0,8 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o 1,6 procenta. Neočištěné tržby vzrostly meziročně o 1,5 procenta, v tom za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů o 1,3 procenta a za opravy o 2,6 procenta.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot se sezonně očištěné tržby zvýšily reálně meziměsíčně o 0,4 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny stagnovaly. Neočištěné tržby vzrostly meziročně o 1,2 procenta, v tom za prodej pohonných hmot o 4,8 procenta a nepotravinářské zboží o 3,4 procenta, za prodej potravin naopak klesly o 3,2 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK