ČSÚ: Vývozní ceny v lednu stouply o 5,4 pct, dovozní o sedm pct.

15.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Růst cen zahraničního obchodu v lednu zrychlil. U vyváženého zboží to bylo meziročně o 5,4 procenta a u dováženého o sedm procent. V porovnání s loňským prosincem se vývozní ceny zvýšily o 0,6 procenta, dovozní o 1,4 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

V meziročním srovnání se na vývoji vývozních cen podepsal hlavně růst cen polotovarů, a to o 8,4 procenta. Vyšší byly také ceny minerálních paliv o 7,3 procenta, chemikálií o 7,2 procenta, průmyslového spotřebního zboží o 6,9 procenta a ceny strojů a dopravních prostředků o 3,7 procenta. Klesly pouze ceny ostatních surovin o půl procenta.

Na zvýšení dovozních cen měl největší podíl růst cen minerálních paliv o 28,2 procenta. Z nejvýznamnějších skupin rostly ceny chemikálií o 5,4 procenta, průmyslového spotřebního zboží o čtyři procenta, polotovarů o 3,3 procenta a ceny strojů a dopravních prostředků o tři procenta. Ceny neklesly v žádné ze sledovaných skupin.

Směnné relace, tedy vztah mezi změnami cen vývozu k cenám dovozu, se v lednu meziročně nezměnily a zůstaly na 98,5 procenta. "Nicméně již dvacátý šestý měsíc zůstaly v negativních hodnotách," uvedl ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK