Ukrajina chce od MMF prodloužit splatnost dluhu o 10 let

15.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 15. března (ČTK) - Ukrajina jedná s Mezinárodním měnovým fondem o restrukturalizaci svého dluhu tři miliardy USD (56,5 miliardy Kč), který je splatný v letošním roce. Země chce prodloužit splatnost dluhu o deset let. Řekl to dnes novinářům náměstek ministra hospodářství Vadym Kopylov.

Ukrajina bude muset letos splatit velkou část dluhu. Růst ekonomiky, které dominuje vývoz ocele, však kvůli slabé celosvětové poptávce zpomaluje.

Dluh, který má Ukrajina letos MMF splatit, je z programu pomoci z let 2008 až 2009. V roce 2010 si Kyjev vyjednal nový úvěrový program 15 miliard USD, ten však byl na počátku roku 2011 pozastaven. Vláda zastavila neoblíbené reformy, které byly podmínkou programu, jako zvýšení cen plynu a tepla pro domácnosti. Stagnují i jednání o obnovení programu, protože vláda prezidenta Viktora Janukovyče z politických důvodů nechce zvýšit ceny před říjnovými parlamentními volbami.

Ukrajina je vysoce závisí na dodávkách zemního plynu z Ruska. Ceny za plyn však v posledních dvou letech prudce vzrostly. Kyjev se snažil vyjednat s Moskvou nové, nižší ceny a odvrátit tak potřebu zvýšení cen pro domácnosti, které požaduje MMF. To se mu však dosud nepodařilo.

Kromě dluhu MMF musí Ukrajina letos splatit půjčku dvě miliardy dolarů ruské státní bance VTB, kterou získala v roce 2010. Země si letos plánuje půjčit na trzích v zahraničí kolem čtyř miliard USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK