ESMA: Ratingy amerických agentur lze v EU dál používat

15.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropský úřad pro cenné papíry a trhy (ESMA) rozhodl, že v zemích Evropské unie lze nadále používat ratingy amerických agentur. Oznámení dozorového orgánu EU znamená velkou úlevu především pro evropské banky a další velké finanční organizace, které se obávaly vysokých nákladů, pokud by si musely hledat alternativní zdroj ratingu pro sebe a své produkty.

 

Úřad sdělil, že režim regulace ratingových agentur ve Spojených státech, stejně jako v Singapuru, Kanadě a Hongkongu, je v souladu s pravidly EU. Rozhodnutí úřadu ESMA bylo pro evropské firmy důležité, protože regulátor v minulosti několikrát pohrozil, že ratingy amerických agentur nebude brát v potaz.

Trh stanovování ratingových známek ovládají tři velké agentury, a to Standard & Poor's, Moody's Investors Service a Fitch Ratings. Přestože každá působí globálně a má kanceláře po celém světě, majitelé jsou hlavně z USA. Nicméně většinovým vlastníkem Fitch je společnost Fimalac, která má sídlo v Paříži.

Evropská unie už dříve schválila pravidla, podle nichž se ratingové agentury v unii musí registrovat, nesmějí poskytovat poradenské služby, nesmějí hodnotit finanční nástroje, pokud nebudou mít dostatečně kvalitní podkladové informace, a musejí zveřejnit modely a metodiku, z nichž jejich metodika vychází.

O další možné regulaci ratingových agentur se začalo mluvit před dvěma lety, a to v souvislosti s rozšířením krize v Řecku. Někteří evropští politici tehdy tvrdili, že ke zhoršení dluhové krize Řecka a následně dalších zemí eurozóny hodně přispěly právě ratingové agentury. Údajně tím, že Řecku bez předchozího upozornění citelně snížily rating.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK