DTZ: Český trh podnikatelských nemovitostí čeká letos pokles

15.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Tuzemský obchod s podnikatelskými nemovitostmi letos pravděpodobně čeká po loňském růstu nový propad. Příčinou jsou přísnější podmínky bank pro financování a konzervativnější přístup investorů k nákupům. Oznámila to dnes realitní poradenská společnost DTZ.

Pokles trhu může být přibližně čtvrtinový. Loni investoři nakoupili v Česku kancelářské budovy, obchodní centra a další komerční nemovitosti za 2,2 miliardy eur, tedy asi za 54 miliard korun. Letos podle DTZ čekají český trh transakce asi za 1,7 miliardy eur (kolem 42 miliard korun).

"Očekáváme, že objemy investic v důsledku vyšších nákladů na vlastní kapitál investorů i snížení dostupnosti dluhového financování poklesnou. V zásadě ale jak banky, tak investoři se chrání proti riziku," uvedl vedoucí investičního oddělení v pražské kanceláři DTZ Ryan Wray.

Další konzultantská firma Jones Lang LaSalle je k předpovědím opatrná, vývoj letošního trhu komerčních nemovitostí je prý možné odhadnout jen těžko. "Za předpokladu, že ekonomická situace a bankovní sektor zůstanou relativně stabilní, očekáváme přiměřenou investiční aktivitu," řekl ČTK realitní odborník George Lewis z Jones Lang LaSalle.

Zatímco ještě před rokem nebo dvěma nebyl podle DTZ problém krýt 70 a více procent z objemu akvizice bankovním úvěrem, v současnosti je to průměrně 65 procent. Kvalitní budovy jsou prý ale i u finančníků stále v kurzu. "Každá banka zaplesá, když se kupuje prvotřídní kancelářská nemovitost dlouhodobě obsazená nájemci, kteří se objevují v žebříčku 500 nejúspěšnějších firem," poznamenal Wray.

Potíže s financováním můžou omezit také novou výstavbu. Problémy můžou mít například někteří stavitelé nákupních parků. Banky od nich nyní běžně jako podmínku pro poskytnutí úvěru požadují, aby si ještě před kopnutím do země sehnali nájemce na 70 procent ploch, uvedl odborník na maloobchodní trh poradenské společnosti Cushman & Wakefield Jiří Kristek. "Jsou i projekty, kde banky chtějí mít předem pronajato vše, což je velmi těžko splnitelné," dodal Kristek.

Na středoevropské úrovni i v Česku loni převažovaly investice do obchodních center a dalších maloobchodních nemovitostí. Na celkovém objemu obchodů se podílely zhruba z poloviny. Vlastníka v Česku změnila například Olympia Brno, která je největším regionálním nákupním střediskem v ČR, dále Palác Flóra v Praze, Forum Ústí nad Labem a Forum Nová Karolina.

Většinu tuzemských nákupů uskutečnili zahraniční investoři. Z domácích firem byla stejně jako předloni nejaktivnější skupina CPI miliardáře Radovana Vítka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK