Ceny ropy klesly kvůli zprávám o plánech Británie a USA

15.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. března (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes klesly kvůli zprávám o plánech Británie a Spojených států na uvolňování suroviny ze strategických zásob. Severomořská ropa Brent zlevnila o 1,32 dolaru na 123,65 dolaru za barel.

Zdroje agentury Reuters dnes uvedly, že Británie se rozhodla spolupracovat s USA při uvolňování ropy ze strategických zásob. Země tak údajně chtějí omezit negativní dopady vysokých cen suroviny na ekonomiku. Cena ropy Brent se po této zprávě propadla o více než tři dolary. Později však velkou část ztrát smazala kvůli nedostatku podrobností o tomto plánu.

"Všechno záleží na tom, kolik ropy se chystají uvolnit," řekl analytik ropného sektoru Chris Dillman ze společnosti Tradition Energy. Jeden ze zdrojů upozornil, že o načasování a objemu uvolňování ropy ze strategických zásob ještě nebylo rozhodnuto. Dodal, že podrobná dohoda se očekává do léta.

Informace o plánech na uvolňování ropy ze strategických zásob odsunuly do pozadí další vývoj ve sporu kolem íránského jaderného programu. Mezinárodní bankovní síť SWIFT, která je klíčová pro finanční transakce a obchod s ropou, dnes oznámila, že se rozhodla přerušit vztahy s íránskými bankami. Ty zprostředkovávají prodej íránské ropy do zahraničí. SWIFT tak vyhověla sankcím Evropské unie.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 123,65 124,97 New York - Nymex WTI duben 105,35 105,43

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK