Spotřebitelská důvěra v USA začátkem března překvapivě klesla

16.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. března (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se začátkem března překvapivě zhoršila kvůli stoupajícím cenám benzinu. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity.

Index důvěry se snížil na 74,3 bodu z únorových 75,3 bodu. Analytici počítali s jeho nárůstem na rovných 76 bodů. Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně, protože se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

"Spotřebitelé jsou si dobře vědomi vlivu, který mají stoupající ceny benzinu na jejich finanční situaci," uvedl jeden z analytiků společnosti IFR Economics. Dodal však, že náladu spotřebitelů podporují příznivé vyhlídky trhu práce.

Americké ministerstvo obchodu minulý měsíc oznámilo, že ekonomika Spojených států v loňském čtvrtém čtvrtletí stoupla o tři procenta, tedy nejprudším tempem od poloviny roku 2010.

Americký ministr financí Timothy Geithner nicméně v noci na dnešek upozornil, že ekonomika USA stále čelí mnoha výzvám, které vyžadují opatření k tvorbě nových pracovních míst a na podporu hospodářského růstu. Podle Geithnera je ekonomika nyní výkonnější než před finanční krizí z let 2007 až 2009, ale zůstává velmi křehká.

pmh jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK