Akcie v USA zůstávají po nové statistice bez větších změn

16.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. března (ČTK) - Americké akcie zahájily poslední den jinak úspěšného týdne bez větších změn. Investoři posuzovali nová statistická data, která ukázala vyšší inflaci v důsledku dražší ropy a benzinu, a také pokles spotřebitelské důvěry. Na trhu ale zůstává optimismus, neboť hlavní indexy po vytrvalém růstu většinu zisků udržely.

Ve 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.253 bodů, což je blízko předchozího závěru. Širší index S&P 500 přidával asi 0,1 procenta na 1404 bodů, podobně index Nasdaq Composite vykazoval růst o téměř 0,1 procenta na 3059 bodů.

Index během dopoledne střídavě ztrácely a zpevňovaly, index S&P 500 ale směřoval k nejlepšímu týdnu za poslední tři měsíce. Akcie reagují na lepší vyhlídky americké ekonomiky, díky nimž se některé indexy dostaly nejvýše od začátku krize. Index Nasdaq Composite dokonce atakoval rekordy z konce roku 2000.

Mírný zisk měly akcie společnosti Apple, které přidávaly zhruba desetinu procenta na 586 dolarů. Akcie už ve čtvrtek výrazně zpevnily v reakci na optimismus kolem uvedení nového iPadu na trh. Přístroj se začal prodávat v deseti zemích včetně USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK