Obamovy plány zvýší rozpočtový deficit, varuje kongresový výbor

16.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. března (ČTK) - Pokud administrativa prezidenta Baracka Obamy prosadí své rozpočtové plány, pak budou mít Spojené státy v příštích dvou letech vyšší rozpočtový deficit, než předpokládaly. Upozorňuje na to rozpočtový výbor tamního Kongresu (CBO). V příštím fiskálním roce by tak schodek mohl činit 977 miliard dolarů (asi 18,3 bilionu Kč).

CBO podrobil plán Obamovy administrativy důkladnému zkoumání a zjistil, že po dvou letech vyššího deficitu, než s jakým se počítalo, by se měl schodek začít snižovat. Obamův plán počítá například s vyšším zdaněním pro bohaté a se zvýšením výdajů na infrastrukturu a vzdělání.

Po horším dvouletém období se má ale trend obrátit a do roku 2021 už by měl schodek dosahovat nižších hodnot, než s jakými se počítalo. CBO odhaduje, že deficit od roku 2013 do roku 2022 dosáhne 6,39 bilionu dolarů (téměř 120 bilionů Kč). To by bylo 3,2 procenta hrubého domácího produktu, zatímco prognózy Bílého domu vycházejí na deficit 6,68 bilionu dolarů, což by bylo 3,3 procenta HDP.

Většina rozdílů v nadcházejícím desetiletém období pramení z toho, že výbor CBO počítá s nepatrně nižším růstem výdajů na sociální zabezpečení a na příspěvky do programu zdravotní péče Medicare. CBO počítá i s nižšími náklady na dluhovou službu a v analýze CBO jsou i nižší platby hypotečním agenturám Fannie Mae a Freddie Mac i na penze veteránů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK