MMF: Bez finanční pomoci by Řecko bylo na cestě ven z eurozóny

16.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. března (ČTK) - Kdyby evropské země, Evropská centrální banka (ECB) a Mezinárodní měnový fond (MMF) Řecko finančně nepodpořily, zemi by asi čekal chaotický odchod z eurozóny. Ukazuje to zpráva, kterou vypracovali představitelé měnového fondu. MMF ve čtvrtek odsouhlasil, že jeho díl pomoci k záchrannému úvěru pro Řecko bude činit 28 miliard eur (asi 686 miliard Kč).

 

Zpráva měnového fondu ale varuje, že Atény nemají žádný prostor na to, aby absorbovaly případné ekonomické šoky nebo potíže spojené s neplněním dohodnutých reforem. V takovém případě by se řecká ekonomika asi propadla do ještě hlubší recese, než v jaké je teď. Pravděpodobně by se ještě více zhoršil i dluhový profil Řecka.

Pokud by Řecko z eurozóny odešlo, bylo by to podle MMF velmi nákladné. Řecká ekonomika by se patrně nedokázala vzchopit natolik, aby se ustálila a setrvala v udržitelném stavu.

Řecko se v roce 2010 stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc. Ta činila 110 miliard eur a Řecko z ní většinu peněz už dostalo. Druhý záchranný úvěr, na jehož čerpání se Atény s věřiteli dohodly v minulých dnech, je v objemu 130 miliard eur. Na rozdíl od první pomoci přispějí k té druhé i soukromí věřitelé.

Řecko od partnerů v eurozóně a od MMF nyní dostane celkem 172,7 miliardy eur (asi 4,2 bilionu Kč). Peníze bude mít podle agentury AP k dispozici až do roku 2016. Celková částka, kterou začne Řecko čerpat, se skládá z druhého záchranného úvěru a z peněz, které Řecko nevyčerpalo ještě v rámci prvního záchranného úvěru.

Prvních 5,9 miliardy eur (asi 144,6 miliardy Kč) z nového záchranného úvěru dostane Řecko v pondělí. Tedy pouhý jeden den před klíčovou splátkou části dluhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK