Japonské akcie pokračují v růstu, zpevnilo také euro k jenu

19.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. března (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu zahájily týden dalším růstem, a zpevnily tak už pátým dnem v řadě. Investoři měli zájem hlavně o takzvané blue chips, tedy akcie nejkvalitnějších firem na trhu, jejichž ceny se v některých případech z loňského poklesu ještě úplně nezotavily. Na devizových trzích se kurz eura vůči japonskému jenu vyšplhal na maximum za posledních pět měsíců.

Hlavní cenový indikátor tokijské burzy, index Nikkei 225, zpevnil o 12,16 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 0,12 procenta na hodnotě 10.141,99 bodu. Během dne vystoupil až nad 10.172 bodů, což byla jeho nejvyšší hodnota za více než osm měsíců. Širší index Topix vzrostl o 0,19 procenta na 868,35 bodu.

Příznivá nálada, která na trzích trvá už od konce loňského roku, se tak přenesla i do dalšího týdne. Hodně k ní přispívají důkazy o solidním růstu americké ekonomiky, kde se zlepšil i trh práce. Ten se spolu s realitním trhem z recese většinou zotavuje až jako poslední.

Na devizových trzích zůstává nízko japonský jen, který doplácí na umírněnou měnovou politiku tamní centrální banky. Zvlášť vůči dolaru jsou potíže jenu zřetelné: na rozdíl od japonské centrální banky se v případě té americké s dalším uvolňováním měnové politiky počítat nedá. Banka totiž naznačila, že vyhlídky ekonomiky hodnotí příznivě.

Euro k jenu vystoupilo až na 110,15 JPY, což byla nejvyšší hodnota od konce loňského října. Nakonec se ale jednotná evropská měna růstu vzdala a uzavřela na 109,81 JPY. Proti předchozímu závěru to byl pokles o 0,1 procenta. Potíže jenu dobře vyvstávají i na paritě s australským dolarem, kde japonská měna oslabila až na 88,62 JPY a byla nejníže od loňského května. Nakonec oslabila o 0,1 procenta na 88,37 JPY.

Japonská měna je ale v očích investorů stále vnímána jako financující nástroj pro takzvané "carry trades", v nichž investoři spekulují s vypůjčenými penězi, aby vydělali na investicích s vyšším výnosem. Kupují pak buď akcie, anebo měny s vyšším úročením.

Dolar vůči jenu zůstal bez větších změn na 83,42 JPY, k euru ale přidal 0,1 procenta na 1,3167 USD. Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, se příliš nezměnil a zůstal na 79,791 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK