Řecká ekonomika letos klesne o 4,5 pct, odhadla centrální banka

19.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řecká ekonomika letos klesne o dalších 4,5 procenta a příští rok začne zřejmě oživovat, i když stále ještě vykáže celoroční pokles o 0,5 procenta. Předpověděla to dnes řecká centrální banka. Díky poklesu pracovních nákladů a klesající inflaci by Řecko mělo v příštích letech získat zpět až 75 procent konkurenceschopnosti, kterou ztratilo od roku 2001, kdy přijalo euro, uvedla banka v celoroční zprávě.

 

Centrální banka odhaduje, že meziroční inflace letos klesne na jedno procento a příští rok na 0,5 procenta. Míra nezaměstnanosti zůstane tento rok blízko rekordních úrovní pod 20 procenty.

 

Oživení řecké ekonomiky bude podle banky záviset na tom, zda se bude držet reforem dohodnutých s mezinárodními věřiteli v rámci právě sjednaného druhého záchranného úvěru, protože na tom záleží obnovení důvěry trhu. "Nejdůležitějším faktorem, který rozhodne o úspěchu záchranného programu, bude jeho důsledné uskutečňování," uvedla banka. "Podmínkou obnovení ekonomického růstu je obnovení důvěry v budoucnost ekonomiky," dodala.

 

Řecká ekonomika se loni propadla o 6,8 procenta a zažila čtvrtý rok poklesu za sebou. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) loni v listopadu předpověděla, že řecká ekonomika letos bude pokračovat v poklesu tempem tří procent. Ke slabému růstu by se mělo Řecko podle OECD vrátit nejdříve v roce 2013.

 

Řecko v letech 2008 a 2009 zasáhla globální recese a už během roku 2010 ekonomiku srazila zpět dolů těžká dluhová krize. Pod jejím tlakem a později v rámci dohody s mezinárodními věřiteli musela vláda postupně seškrtávat výdaje a zvyšovat daně, což vedlo k prohlubování ekonomického propadu.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK