Vlastníci CDS na řecké dluhopisy dostanou 2,5 miliardy USD

19.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vlastníci pojistek CDS na řecké dluhopisy dostanou 78,5 centu z každého investovaného eura a celkově získají podle očekávání 2,5 miliardy dolarů (46 miliard Kč). Rozhodly o tom výsledky dnešní aukce řeckých dluhopisů, kterou zorganizovalo Mezinárodní sdružení pro swapy a deriváty (ISDA). Tento výsledek tak s konečnou platností rozptyluje obavy z toho, že aktivace CDS na nesplacené a restrukturalizované řecké dluhopisy by mohla vyvolat rozsáhlou bankovní krizi.

 

V aukci se nabízely investorům 30leté řecké dluhopisy, které se běžně obchodují na sekundárním trhu, aby se zjistila jejich náležitá tržní cena. Investoři určili jejich konečnou cenu na 21,5 procenta nominální hodnoty. Vlastníci CDS, které pojišťují investory před nesplacením příslušného aktiva, tak dostanou od protistran rozdíl do sta procent.

Držitelé CDS celkem vlastní kontrakty na řecké obligace v hodnotě 3,2 miliardy dolarů. Po sjednání výměny starých řeckých dluhopisů za nové s podstatně nižší nominální hodnotou, delší dobu splatnosti a nižšími úroky označila ISDA tuto transakci za "úvěrovou událost". To znamenalo, že vlastníci CDS mají nárok na náhradu ztráty.

Řecko uskutečnilo tento měsíc se soukromými investory historicky rekordní výměnu dluhopisů, v níž se jeho dluh výrazně snížil. Soukromí věřitelé na nominální hodnotě nových obligací ztratí 53,5 procenta a celkově přijdou až o 74 procent investic.

Výměna dluhopisů byla podmínkou druhého záchranného úvěru pro Řecko v sumě 130 miliard eur od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Pokud by se zemi transakce nepodařila, nezískala by peníze k vyrovnání splatných dluhopisů a hrozil by jí chaotický bankrot. Dnes má země dostat z nového úvěru první splátku 5,9 miliardy eur.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK