Evropská měna dnes posiluje k dolaru i jenu

19.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. března (ČTK) - Dolar dnes již třetí seanci za sebou klesá vůči euru. Euro ženou vzhůru hlavně technické faktory. Evropská měna posiluje také vůči jenu, ke kterému stoupla nejvýše za pět měsíců, tedy na úroveň, kdy naposledy japonská centrální banka vstoupila na trh a intervenovala.

V 18:10 SEČ euro vůči dolaru stouplo o půl procenta na 1,3242 USD a k jenu zpevnilo rovněž o půl procenta na 110,44 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se téměř nezměnil, nepatrně zpevnil na 83,42 JPY, napsala agentura Reuters.

"Žádná špatná zpráva je pravděpodobně dobrou zprávou pro euro," komentoval situaci na trhu stratég firmy Wells Fargo Nick Bennebroek. Dodal, že euro táhnou vzhůru spíše technické faktory, které spustily některé spekulativní obchody.

Euru pomohla k růstu také zpráva, že Evropská centrální banka znovu zastavila nákupy státních dluhopisů zemí eurozóny ohrožených dluhovou krizí. ECB má nyní ve svém portfoliu státní dluhopisy za 218 miliard eur (5,3 bilionu Kč), které nakoupila od května 2010, aby zmírnila dluhovou krizi v Řecku a dalších zemích eura. Prudké omezení nákupů jí umožnilo výrazné zlepšení situace na trhu dluhopisů zemí eurozóny od druhé poloviny ledna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK