Zahraniční obchod Japonska vykázal po pěti měsících opět přebytek

22.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. března (ČTK) - Zahraniční obchod Japonska zaznamenal v únoru první přebytek po pěti měsících. Přispěl k tomu pomalejší pokles vývozu díky oživení exportu automobilů a elektroniky do Spojených států. Přebytek bilance zahraničního obchodu činil 32,9 miliardy JPY (7,3 miliardy Kč) ve srovnání s lednovým rekordním deficitem 1,475 bilionu jenů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo ministerstvo financí.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters naopak čekali schodek 120 miliard jenů. Ve srovnání s loňským rokem však přebytek klesl o 95 procent. Japonsko několik let vykazovalo vysoký přebytek zahraničního obchodu. Od října je však vývoz nižší než dovoz, hlavně kvůli vyššímu dovozu ropy a plynu. Vývoz také snižuje silný jen, který donutil místní firmy přesunout výrobu do zahraničí.

Export se v únoru meziročně snížil o 2,7 procenta na 5,44 bilionu jenů. Analytici však čekali jeho propad až o 6,4 procenta, v lednu klesl o 9,3 procenta. Dovoz naopak stoupl o 9,2 procenta na 5,41 bilionu jenů.

Analytici však varují, že v příštích měsících by mohl zahraniční obchod opět vykazovat deficit. Důvodem je vyšší dovoz fosilních paliv, které země potřebuje, aby vyrovnala nedostatek energie kvůli odstavení jaderných elektráren. Vývoz by se však měl zlepšovat a pomoci ekonomice v oživení.

Japonsko loni zaznamenalo první celoroční obchodní deficit za 31 let. Přispělo k tomu březnové zemětřesení, které omezilo v zemi výrobu a zvýšilo poptávku po dovozu energií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK