Tuzemským nábytkářům se loni podařilo zastavit pokles odvětví

22.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Tuzemská výroba nábytku zastavila v roce 2011 propad výroby, kterému odvětví v minulých letech čelilo. Hodnota produkce českých nábytkářů se loni meziročně mírně zvýšila o tři procenta na 35,12 miliardy korun. Nábytkářům rostl také vývoz. Vyplývá to z kvalifikovaného odhadu Asociace českých nábytkářů (AČN), který oznámila na dnešní tiskové konferenci.

"Český nábytkářský průmysl si stojí relativně dobře," zhodnotil nová čísla prezident AČN Martin Čudka. Podle tajemníka asociace Tomáše Lukeše se na loňském mírném růstu podílely hlavně střední firmy.

Hodnota domácí spotřeby nábytku naopak mírně klesla o tři procenta na 31,07 miliardy korun, vyplývá z údajů AČN. Růst oboru tak zajistil hlavně vývoz. Do zahraničí loni putoval z Česka nábytek za 15,17 miliardy korun, v roce 2010 vyvezli čeští nábytkáři výrobky za 14,9 miliardy.

Mírně v roce 2011 rostl také dovoz nábytku do Česka, zvýšil se na 11,12 miliardy korun. "Trochu varující je, že nábytek z Polska a Číny tvoří 40 procent importu a je pravděpodobné, že minimálně z Číny bude dovoz dál růst," poznamenal tajemník asociace Lukeš. Nábytek z Číny ale přesto podle šéfa AČN Čudky tvoří stále asi jen šest procent tuzemské spotřeby nábytku. V západní Evropě je to prý výrazně víc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK