Aktivita v průmyslu i službách v eurozóně dál klesá

22.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. března (ČTK) - Aktivita v průmyslu i službách v zemích eurozóny v březnu dál klesala. Ukazuje to průzkum, který pravidelně provádí konzultační společnost Markit. Pokles ve všech klíčových zemích byl přitom výraznější, než analytici očekávali. Ukazuje se také, že firmy propouštějí nejrychlejším tempem za poslední dva roky, což nasvědčuje tomu, že nejbližší období manažeři nevidí nejlépe.

Souhrnný index nákupních manažerů, který sleduje aktivitu v průmyslu i ve službách, za březen klesl na 48,7 bodu. V únoru byl na 49,3 bodu. Pokud je nad hranicí 50 bodů, znamená to, že aktivita se zvyšuje. Klesne-li pod ni, ukazuje to na útlum aktivity. Ještě loni v březnu byl index na hodnotě 57,6 bodu.

"Ta čísla jsou zklamáním. Ukazuje se, že ten optimismus, který se zde za poslední měsíce vytvořil, byl částečně přehnaný. Alespoň pokud jde o zpracovatelský sektor ve velkých zemích," poznamenal ekonom Silvio Peruzzo z finančního ústavu RBS. "Po měsících stabilizace či mírného zlepšení opět sklouzáváme dolů," dodal.

Index nákupních manažerů ve službách oslabil na 48,7 bodu z únorových 48,8 bodu, zatímco před rokem byl na 57,2 bodu. Index pro zpracovatelský sektor klesl na 47,7 bodu ze 49 bodů, loni v březnu byl na 57,5 bodu. Nepatrně slabší je rovněž index zaměstnanosti, výrazněji klesl také index výroby či nových zakázek.

Z čerstvých dat je možné vyčíst, že zahraniční poptávka není tak silná, jak se zdálo. Právě na vyšší poptávku v zahraničí přitom evropští politici spoléhali a doufali, že pomůže vytáhnout Evropu z problémů. Aktivita v březnu zaostala za očekáváním jak ve Francii, tak v Německu, tedy v obou předních ekonomikách eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK